Din punctul de vedere al incidenței, cancerul ovarian se situează pe locul 18 în topul bolilor maligne diagnosticate la nivel global și pe locul al 7-lea în ceea ce privește cancerele diagnosticate în rândul femeilor. Se estimează că, anual, peste 230 de mii de femei din întreaga lume se îmbolnăvesc de cancer ovarian. Multe dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate, pentru că boala nu dă semne în stadiu incipient. Pentru 30-50 la sută dintre paciente, rata de supraviețuire poate ajunge la 5 ani în condițiile în care se aplică tratamentul optim, în timp cât mai scurt. Iată câteva dintre opțiunile de tratament.
- Intervenția chirurgicală. Operația reprezintă prima opțiune de tratament în cazul cancerului ovarian. Aceasta poate varia de la îndepărtarea ovarului afectat de cancer și a trompei aferente până la extirparea ambelor ovare și uterului, în funcție de vârsta pacientei, stadiul bolii. În funcție de tipul de cancer și de stadiu, boala malignă ovariană poate fi o tumoră localizată în ovar, poate fi extinsă în țesuturile și organele din zona abdominală, precum trompa uterină, uterul sau vezica urinară, poate implica nodulii limfatici din abdomen sau poate să fie deja însoțită de metastaze. Intervenția trebuie făcută de către un ginecolog expert în chirurgie oncologică, pentru că boala necesită abordări diferite în funcție de localizare și stadiu. Sunt situații când medicii recomandă histerectomia sau cazuri, precum cele diagnosticate cu cancer ovarian epitelial care s-a extins, în care îndepărtarea țesutului tumoral presupune o abordare complexă, care poate include inclusiv îndepărtarea unei porțiuni din colon, stomac, ficat, pancreas sau îndepărtarea splinei. Extirparea optimă a țesutului tumoral crește șansele ca pacientele să nu mai aibă nevoie de o intervenție ulterioară.
- Chimioterapia. La fel ca în alte tipuri de cancer, și în cel ovarian una dintre opțiunile de tratament o reprezintă chimioterapia. Administrarea medicamentelor destinate stopării dezvoltării celulelor maligne se face sistemic și poate fi eficace atât în cancerele ovariane aflate în primele stadii, cât și în cele avansate, când există deja metastaze. De obicei, chimioterapia în cancerul ovarian reprezintă administrarea unor combinații de substanțe chimioterapice intravenos . Ciclurile de tratament pot include mai multe sesiuni. Există și o formă de administrare a chimioterapiei direct în abdomen, chimioterapia intraperitoneală. Deși medicamentele evoluează permanent, chimioterapia poate avea în continuare efecte adverse precum starea de rău, aftele bucale, lipsa poftei de mâncare, pierderea părului. În plus, chimioterapia poate afecta și celulele sănătoase din corp, de aceea, este însoțită permanent de teste și analize pentru monitorizarea stării pacientelor. Unele dintre efectele adverse pot fi combătute prin administrarea unor medicamente adjuvante și dispar după încetarea tratamentului. Însă chimioterapia poate avea și efecte adverse pe termen lung precum afectarea măduvei osoase, a rinichilor și a terminațiilor nervoase.
- Terapia țintită. Spre deosebire de chimioterapie care acționează sistemic, sistemele de tratament targetat în oncologie au fost gândite special pentru a viza doar celulele maligne și structurile vasculare care le hrănesc. Astfel, terapiile oncologice de ultimă generație pot fi utilizate și în cancerul ovarian, având mai multe principii: unele pot încetini și chiar stopa dezvoltarea tumorilor țintind vasele de sânge care le alimentează, altele pot inhiba refacerea ADN-ului celulelor maligne. Aceste clase de medicamente se folosesc de puțin timp, se devoltă permanent și în unele funcționează împreună cu chimioterapia. In anumite tipuri histologice este foarte importanta determinarea unei mutatii genetice BRCA1, daca aceasta este pozitiva pacienta poate beneficia de un tratament de intretinere in caz ca a raspuns la chimioterapia cu saruri de platina si astfel se poate prelungi intervalul liber de boala.
- Radioterapia. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, în cel ovarian, radioterapia nu este folosită cu scop adjuvant sau curative ci doar paliativ – iradiere antialgica.