O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Anemia: cum ne afectează creierul și inima dacă nu o tratăm la timp

Suntem obișnuiți să ne gândim la ea ca la o afecțiune banală, nedemnă de atenție, credem greșit despre ea că este doar boala oamenilor care mănâncă puțin și numim, la fel de eronat, orice persoană cunoscută care a slăbit relativ repede „anemică”. Ce este anemia, ce cauze are, ce categorii ar trebui să fie precaute când vine vorba de riscul de a suferi de anemie, dar și ce riscăm dacă nu o tratăm serios și la timp ne spune doamna doctor Ana-Maria Botos, hematolog în cadrul spitalului Onco Card Brașov.

Ce este anemia

Anemia este o boală în care numărul de eritrocite circulante (celule roșii) scade și, astfel, acestea nu mai pot transporta necesarul de oxigen către țesuturi pentru a susține funcțiile vitale ale organismului. Această hipoxie (lipsa de oxigen) de la nivelul celulelor va determina oboseală constantă, scăderea capacității de muncă, scăderea capacităților cognitive, cefalee. Când anemia este mai importantă, apare și paloarea cutanată – suntem palizi. Iar în cazuri severe, pacienții ajung să se plângă și de respirație îngreunată, de dureri în piept la nivelul inimii, de vertij, de tinitus (țiuit în urechi). Cu cât numărul eritrocitelor este mai mic, iar la celule ajunge mai puțin oxigen, cu atât simptomele sunt mai importante.

Ce cauzează anemia

Scăderea eritrocitelor are cauze multiple – putem vorbi despre deficite de formare a eritrocitelor, cum sunt carențele nutritionale (deficit fier, acid folic, B12), despre boli în care eritrocitele sunt împiedicate să se formeze (boli inflamatorii) sau secundară sângerărilor cronice sau acute de cauză digestivă sau ginecologică, asociată insuficienței renale. Anemia poate fi și un simptom în anumite boli benigne, dar, în același timp ea poate fi și un simptom al cancerului. Putem depista anemia la analize simple de sânge: eritrocitele sau hemoglobina vor ieși modificate. Celulele roșii conțin hemoglobina – o proteină bogată în fier care dă sângelui culoarea rosie. Hemoglobina permite celulelor roșii să transporte oxigenul de la plămâni către toate zonele corpului. Pentru a produce hemoglobina și celulele roșii (eritrocitele), corpul are nevoie mai ales de fier, vitamina B12, acid folic.

Anemia se moștenește?

Se poate moșteni, da, și în acest caz vorbim despre anemii moștenite, cum este talasemie, o afecțiune a sângelui care este transmisă de la părinți la copii prin intermediul genelor și care determină organismul să nu producă suficientă hemoglobină, o componentă importantă a globulelor roșii. Însă, talasemiile nu sunt frecvente în România, după cum indică doamna doctor Botos, frecvența lor este importantă în bazinul mediteranean, acolo unde și impactul lor asupra sănătății este important.

Anemia în sarcină – de ce ne îngrijorează?

Pentru că depozitul mamei de fier influențează depozitul de fier al copilului la naștere, iar fierul este important în dezvoltarea psihomotorie și cognitivă pentru că ajută la formarea tecilor de mielină, adică la formarea neuronilor. Analizele femeii însărcinate nu trebuie să indice neapărat o hemoglobină scăzută, poate fi doar o depresie/scadere a depozitelor de fier care să ridice un semnal de alarmă. În acest caz se vor administra suplimente de fier în sarcină, pentru că o mamă cu un nivel echilibrat de fier în organism îi va asigura automat și copilului rezervele necesare în primele 6 luni de viață, când – de cele mai multe ori – copilul este alăptat exclusiv. Un copil cu deficit de fier poate prezenta de asemenea și infecții repetate, deoarece  fierul este o componentă importantă a imunității.

Suplimentele de fier – de ce sunt privite cu reținere?

Doamna doctor Botos crede că această reticență, la copii, poate veni din faptul că fierul este administrat în suplimente cu mult zahăr, un lucru însă absolut necesar pentru că fierul este greu de suportat digestiv așa că se dă cu derivați de zahăr, sucroză de exemplu, și cu vitamina C, care ajută la absorbția lui și scade acea senzație de greață care se poate instala. Organizația Mondială a Sănătății si Center for Disease Control recomandă cu tărie administrarea suplimentelor la copii, tocmai pentru a preveni anemia, a reduce infecțiile și a sprijini dezvoltarea psihomotorie și cognitivă. La adulți reticența de a lua tratamentul cu fier poate apărea pentru că produce disconfort gastric, constipație și scaun colorat în negru. În ceea ce privește supradozarea – un organism sănătos își va lua cât fier îi trebuie din ceea ce i se administrează, restul îl va elimina, supradozarea cu fier necesită o suplimentare cu fier pe o perioadă lungă sau o predispoziție genetică.

Anemia la vârstnici, o problemă frecventă

Deseori, pacienții în vârstă suferă de anemie. Pe de-o parte pentru că nu se alimentează corect și apar carențe – pot fi de vină probleme de cogniție (o demență), pot avea probleme digestive care nu îi lasă să aibă o alimentație optimă, probleme stomatologice care îi deranjează. Pe de altă parte au și patologii asociate, precum hipertensiunea, diabetul, reumatismul, care accentuează anemia prin sindromul inflamator pe care îl declașează și nu lasă fierul, atât cât este, să fie folosit de organism. „În plus, la persoanele înaintate în vârstă mai apare și o problemă la nivel de măduvă, cea care produce eritrocitele și restul celulelor din sânge. În timp, pot apărea modificări genetice, unele perfect normale în cursul îmbătrânirii, altele pot duce la instalarea mielodisplaziei, așa numitul sindrom mielodisplazic, adică afectarea măduvei osoase care nu mai produce eficient un tip sau mai multe de celule sangvine. Deja de la 60 de ani începe riscul mielodisplaziei, iar după 80 frecvența ei este destul de mare. Cu simptomul clar – anemia. Un test simplu, de screening, non invaziv (presupune doar o înțepătură în deget) poate depista această mielodisplazie.

Pacienții chirurgiei bariatrice și vegetarienii, precauții speciale

Cei care trec printr-o operație de micșorare a stomacului trebuie să aibă grijă la o eventuală anemie pentru că intervenția îi predispune la această afecțiune. De obicei, ei primesc tablete de fier și acid folic, și injecții cu vitamina b12 pentru ca măduva lor să dezvolte în continuare un număr suficient de eritrocite. Vegetarienii sunt și ei predispuși la carențe pe toate cele trei linii esențiale în producerea eritrocitelor – fier, vitamina B12, acid folic – iar suplimentele alimentare îi pot ajuta să prevină anemia. Cantitatea cea mai mare de fier se afla în carne, fierul din acest aliment proteic se absoarbe cel mai bine de către organism. Și legumele, precum spanacul și kale sunt importante și conțin fier, dar absorbția este oarecum afectată, diminuată de acizi (acid oxalic) care leagă fierul în compoziția legumelor și tipul de fier conținut (non hem). Calciul leagă și el fierul, așadar asocierea lactate-carne nu este una dintre cele mai fericite și nu ajută în anemii. Iar pentru  a crește absorbția ne putem baza pe sucul de citrice, pe o limonadă ori un suc de portocale asociat cu tratamentul cu fier sub forma de tablete.

Cum tratăm anemia? Ce riscăm dacă nu o facem

Anemia se tratatează în funcție de cauză. Când vorbim despre tratamentul anemiei prin deficit de fier (cea mai frecventă formă de anemie), vorbim în principal despre aport de fier, cel mai probabail  cu tablete. Problema este cum le suportă pacientul la nivel gastric și la nivel de tranzit, căci senzația de greață și constipația sunt printre efectele neplăcute ale tratamentului. Mai ales că discutăm despre un tratament de lungă durată – medicii încearcă pentru început să aducă fierul la un nivel normal, dar apoi vor continua tratamentul pentru a umple și rezervele de fier. Există și opțiunea tratamentului intravenos (perfuzii) pentru femeile însărcinate, pacienții oncologici, pacienții vârstnici care pot să nu suporte tabletele. Perfuziile cu fier injectabil pot corecta și umple rezervele de fier când sunt facute la indicația și sub supraveghere medicală.

O anemie lăsată netratată ne va face, pentru început să ne simțim tot mai obosiți, incapabili să ne concentrăm la ceea ce avem de făcut și cu o stare generală de rău, de sfârșeală. Creierul este un mare consumator de oxigen și el va suferi primul din cauza acestei proaste oxigenări determinată de eritrocitele scăzute. După creier, afectată va fi inima. Ea va trebui să pompeze mai mult sânge pentru a compensa lipsa oxigenului din sânge, ceea ce va duce la dureri în piept, palpitații, senzație de sufocare, dacă deficitul este pe termen lung agravează patologiile cardiace. Acest lucru se întâmplă în anemii severe, când medicii vor cere și un EKG pentru a vedea exact dacă și cordul a fost afectat și în ce măsură.