O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

“Am văzut la Onco Card atâta dragoste pentru pacient, nu am cuvinte” – mărturia unei paciente cu cancer mamar în stadiu 3, tratată de experții noștri

În 2018, peste 9.600 de românce s-au îmbolnăvit de cancer mamar, conform estimărilor făcute de Global Cancer Observatory. Iar o parte din aceste cazuri sunt diagnosticate și tratate conform protocoalelor internaționale în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, de către echipele de medici formate din specialiști în imagistică, oncologie, chirurgie și radioterapie.

Există multe situații când pacientele cu cancer mamar sunt depistate în stadii avansate, însă progresele din oncologie și chirurgie fac posibilă la ora actuală și tratarea cu succes a unor cazuri complicate.

Un astfel de caz este și cel al doamnei I.N. care a ajuns la Onco Card la recomandarea medicului său de familie, după un episod de zona zoster care a scos la iveală o situație mult mai gravă.

Am avut zona zoster pe sânul drept. La început mi-a ieșit ca un fluturaș pe sân. Nu m-a durut, am crezut că e de la sutien. Pe parcurs a început să mă înjunghie sânul și s-a mărit pata. Doctorița mea de familie mi-a zis că am zona zoster, dar acesta nu trecea nici după 3-4 luni. La un moment dat, am observat amândouă sub zona sânului ceva tare, ca o vergetură. Eu susțineam că e de la durere, dar doctorița mea de familie mi-a zis că trebuie să fac o mamografie. Am fost la dermatologie și mi s-a spus că nu e nimic la exterior, ci că e în interior. Niciodată nu-mi făcusem ecografie și mamografie, nici nu am avut probleme de sănătate. Am făcut mamografie, aici n-a ieșit a fi cancer. De acolo m-a trimis la ecografie, unde mi s-a zis că sunt un caz special, că nu au mai văzut așa ceva”, descrie doamna I.N. debutul unei afecțiuni care avea să depășească, cu mult, în gravitate primul diagnostic, acela de zona zoster.

Mamografia și ecografia sunt investigații importante pentru a pune în evidență orice posibilă tumoare benignă sau malignă de la nivelul sânului. Însă doar biopsia pune diagnosticul de certitudine. În cazul doamnei I.N., puncția a fost efectuată de către medicul Eugeniu Darii, medic primar chirurg din echipa Onco Card.

“Pacienta NI se prezintă în serviciul nostru cu zona zoster pe sânul drept, cu o mamografie normală și cu o ecografie mamară ce descria o tumoră cu caractere maligne în sânul drept și ganglioni axilari și supraclaviculari ipsilaterali cu carectere ecografice de malignitate. I-am facut puncție mamară true-cut ecoghidată din tumora mamară și o biopsie excizională a unui ganglion supraclavicular (care se consideră a treia stație ganglionară de metastazare). Rezultatul histopatologic ne-a spus că e un cancer mamar ductal, tip NST HER2 pozitiv cu metastaze în ganglionii limfatici regionali. Cazul fiind mai deosebit și cu un tablou clinic la debut foarte agresiv, a fost discutat în comisia oncologica. Fiind un stadiu III, s-a luat decizia de a se începe tratamentul cu tratament oncologic neoadjuvant. După investigații mai amănunțite, nu s-au depistat metastaze în alte organe, iar pacienta a început curele de chimioterapie sub supravegherea medicului oncolog Andreea Pătrulescu”, relatează etapele diagnosticului medicul primar chirurg Eugeniu Darii, șeful secției de chirurgie a spitalului Onco Card.

Diagnosticul de “cancer mamar” bulversează viața oricărei femei și poate da peste cap liniștea și echilibrul întregii familii. De aceea, un element extrem de important în lupta cu boala este, pe lângă competența echipei medicale, modul cum medicii relaționează cu pacienții. Doamna I.N. s-a bucurat de susținerea echipei medicale pe tot parcursul diagnosticului și tratamentului.

“Mi-a plăcut felul cum s-a purtat cu mine domnul doctor Eugeniu Darii. Eu sunt o fire mai emotivă, mai fricoasă. N-am cuvinte să spun cât de bun e domnul doctor Darii: a vorbit frumos, a avut răbdare cu mine când mă plângeam cât îmi e de frică. De altfel, tot personalul este foarte drăguț, începând de la infirmiere până la medici”, spune doamna I.N.

La recomandarea comisiei oncologie, pacienta a început chimioterapia neoadjuvantă, tratament pe care l-a dus la bun sfârșit în ciuda unei complicații de la finalul protocolului.

“Eu sunt o fire luptătoare. Chimioterapia e grea, dar totul a decurs foarte bine, nu stăteam la pat. La ultima şedinţă m-am împotmolit, am făcut un edem pulmonar. Nu-i venea să creadă doamnei doctor că la mine tot tratamentul a decurs normal, eu n-am avut nevoie de internare, nici n-am slăbit”, mărturisește pacienta.  

“Pe parcursul chimioterapiei, pacienta a făcut pleurezie bilaterală, edem pulmonar acut, dar toate au avut o evoluție favorabilă. Tratamentul oncologic neoadjuvant a avut un rezultat excepțional, cu un răspuns clinic complet, adică postchimioterapie nu se mai vedeau imagistic nici tumora în sân și nici ganglionii limfatici regionali modificați patologic anterior”, completează medicul Eugeniu Darii.

După încheierea chimioterapiei, medicii i-au recomandat doamnei I.N. intervenția chirurgicală. Nici aceasta nu a fost lipsită de provocări având în vedere problemele medicale pe care le avea pacienta.

“Fata mea și ginerele mi-au fost alături. Când am făcut ultima ecografie ca să stabilim despre ce e vorba, au venit și doamna doctor Pătrulescu și doamna doctor Iezan și au întrebat-o pe fata mea unde vrem să ne operăm. I-am zis că aici, unde să ne mai ducem? Văd aici, la Onco Card, atâta dragoste pentru pacient. Sunt foarte mulțumită, nu am cuvinte”, mărturisește pacienta.

“După pregătirile preoperatorii riguroase, sub atenta monitorizare a medicului anestezist (pacienta fiind cu mai multe tare cardiace asociate și în perioada de convalescență după chimioterapie) am intervenit chirurgical și am efectuat mastectomia radicală modificată dreapta (cu limfadenectomie axilară ipsilaterală). Evoluția postoperatorie a fost favorabilă. Pacienta s-a externat a doua zi postoperator în stare generală bună. Piesele operatorii au fost trimise la examenul histopatologic care ne-au confirmat un răspuns patologic complet postchimioterapie neoadjuvantă, adică nu s-a mai gasit nici o celulă tumorală atât în sân, cât și în ganglionii limfatici extirpați”, descrie intervenția și rezultatul acesteia medicul primar chirurg Eugeniu Darii.

“Poate n-am umblat eu atât prin spitale că nu am fost bolnăvicioasă, dar sunt încântată de ce e aici. Aveam probleme cu tensiunea, îmi era frică de anestezie, nu știam cum decurge, nu știam dacă mă mai trezesc. Dar a fost perfect, țin minte doar când m-am urcat pe masă și m-am mai trezit în salon, când mă strigau asistentele”, relatează doamna I.N. momentul în care și-a revenit după intervenția chirurgicală.

Acum, doamna I.N. se află în perioada de recuperare de după intervenția chirurgicală și urmează să înceapă curele de radioterapie. Medicii sunt optimiști în privința evoluției cazului, iar doamna I.N. se bucură de clipe de liniște alături de familie.

“Am un nepoțel de 13 ani care e sufletul meu și îmi spune mereu „măiță, să te faci bine”. Medicii mi-au explicat ce pot face după operație și voi alege o proteză. Am fost o fire mai cochetă tot timpul. Am lucrat în mediu toxic, în laborator la cercetări, poate că și de acolo am căpătat ceva. Am și avut necazuri cu duiumul: mi-a murit soțul când aveam 32 de ani. După 8 ani m-am recăsătorit, dar am nimerit foarte bine”, spune doamna I.N., care acum este sub atenta monitorizare a echipei Spitalului Onco Card.

“Cu toate că supraviețuirea la 5 ani în stadiul III de boala cu cancer mamar conform statisticii este de 50-55%, răspunsul patologic complet pe care l-a avut doamna I.N., judecând dupa datele recente din literatură, ne permite să anticipăm un pronostic mult mai bun pe termen lung în acest caz”, concluzionează medicul Eugeniu Darii.