O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

9 teste și analize recomandate femeilor pentru a diagnostica și trata un eventual cancer în stadiu incipient

Deși medicina a avansat enorm în ultimii ani în ceea ce privește diagnosticarea și tratamentul cancerului, acest grup de afecțiuni nu poate fi prevenit în proporție de sută la sută. Singura măsură eficace pentru a depista și trata cu succes o afecțiune malignă și pentru a crește șansele de supraviețuire pe termen lung este efectuarea regulată a unor analize și investigații care să pună în evidență, pe cât posibil, modificări maligne în stadii tratabile. Specialiștii Spitalului Onco Card au elaborat un program de prevenție a cancerului, pe sexe și pe vârste, iar recomandarea lor este ca femeile să nu rateze următoarele teste, mai ales dacă au în familie rude de gradul 1 sau 2 diagnosticate cu afecțiuni maligne.

1. Ecografia mamară. Acest examen se face anual, după vârsta de 20 de ani, și poate pune în evidență anumite modificări de la nivelul glandei mamare. Ecografia nu reprezintă un diagnostic de certitudine pentru cancerul de sân.

2. Examenul Babeș-Papanicolau. Se recomandă după vârsta de 20 de ani (sau la 3 ani după debutul vieții sexuale, dacă acesta a avut loc înainte de 20 de ani) și presupune recoltarea unei probe din colul uterin și analizarea sa în laborator. Modificările celulare anormale pot orienta specialișiti către alte teste pentru că acestea pot fi semnul unui cancer de col uterin.

3. Ecografia transvaginală. Aceasta se poate face după vârsta de 20 de ani, în cadrul consultului ginecologic, și poate pune în evidență anumite modificări de la nivelul ovarelor, colului uterin sau endometrului. Acestea pot fi maligne, însă diagnosticul de precizie se pune cu ajutorul biopsiei.

4. Mamografia. Aceasta se recomandă anual, după 40 de ani, dar se poate face și mai devreme dacă există în familie rude de gradul 1 cu cancer mamar sau anumite modificări mamare indicate de ecografie.

5. Consultul dermatologic. Evaluarea pielii trebuie făcută anual, după vârsta de 20 de ani, mai ales dacă există alunițe modificate sau formațiuni nou apărute pe piele. Acestea pot anunța un cancer de piele, riscul fiind crescut în cazul persoanelor care s-au expus masiv la soare, încă din copilărie.

6. Ecografia abdominală. Această investigație, care trebuie făcută anual după vârsta de 20 de ani sau mai des, la recomandarea medicului, evaluează starea de sănătate a organelor interne precum pancreasul, ficatul, colecistul, rinichii, splina, uterul și ovarele. Ecografia poate pune în evidență prezența unei tumori renale sau hepatice.

7. Ecografia tiroidiană. Și aceasta este inclusă în pachetul de teste de screening care se poate face după 20 de ani și trebuie făcută atât de către pacienții cu modificări benigne, cât și de către cei cu risc crescut de cancer tiroidian.

8. Consult gastroenterologic. Ar trebui făcut anual, după vârsta de 40 de ani, mai ales de către persoanele care au rude de gradul 1 cu cancer, pentru a surprinde în stadiu cât mai incipient o afecțiune malignă din sfera digestivă, de esofag, stomac, pancreas, stomac sau de colon.

9. Colonoscopia virtuală. Este o variantă mai puțin invazivă a colonoscopiei clasice, o examinare tomografică a colonului și rectului, cu ajutorul căreia medicii pot investiga prezența leziunilor maligne sau benigne. Colonoscopia virtuală se recomandă femeilor după vârsta de 50 de ani.