O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

5 simptome frecvente care pot anunța mai multe tipuri de cancer

Dacă în privința cancerului există încă multe necunoscute, totuși, medicii au și certitudini, una dintre acestea fiind că un cancer diagnosticat în stadii incipiente are șanse maxime de vindecare. Tocmai de aceea, programele de prevenție și depistare, așa cum sunt și cele elaborate de medicii din cadrul Spitalului Onco Card, includ pachete teste și analize, în funcție de vârstă și sex, tocmai pentru a pune în evidență, pe cât posibil, o afecțiune malignă la debut. De multe ori, bolile oncologice nu sunt însoțite de simptome specifice decât în stadii avansate. Însă orice persoană trebuie să învețe să-și asculte corpul și să semnaleze medicului orice semn suspect care denotă o deviere de la starea de sănătate. Iată câteva semnale de alarmă pe care organismul ni le transmite și care pot fi simptomele unui cancer:

  1. Durerea. Se spune că un cancer nu dă dureri decât atunci când tumorile au deja dimensiuni foarte mari. Totuși, în cazul cancerelor cerebrale, durerea de cap poate fi un semn incipient. La fel se întâmplă în cancerele de oase sau al celor testiculare, unde durerile localizate pot anunța boala. O durere comună este cea de spate, dar dacă nu însoțește o afecțiune a coloanei, poate fi simptomul cancerului colorectal sau al celui ovarian.
  1. Febra. Creșterea temperaturii organismului este un semn că sistemul imunitar luptă cu orice invadator microscopic care poate perturba starea de sănătate. Însă febra poate semnala și lupta sistemului imunitar cu cancerul, de aceea, episoadele prelungite, care nu trec după tratament, așa cum sunt cele din cadrul virozelor și infecțiilor, trebuie investigate. Asta pentru că pot fi semnul unei leucemii, al unui limfom sau al altor tipuri de cancer.
  1. Scăderea în greutate. Dacă aceasta se produce într-un timp scurt și este inexplicabilă, poate fi vorba despre un simptom comun mai multor tipuri de cancere, precum cele de plămâni, pancreas, stomac și esofag. Slăbirea în cazul persoanelor supraponderale și menținerea greutății optime sunt markeri ai sănătății. Însă dacă eliminarea kilogramelor apare brusc, inexplicabil și înseamnă 4 sau 5 kilograme, atunci se impun teste speciale pentru că există riscul prezenței unui cancer, celulele maligne consumând din rezervele de energie a organismului.
  1. Constipația. Regimul alimentar sărac în legume și fructe, abuzul de carne, grăsimi și lactate, hidratarea insuficientă pot fi cauze ale unei constipații prelugite, dar tranzitorii. În cazul în care dieta este corectată printr-un aport optim de fibre din legume, fructe și cereale integrale, dar și prin suplimentarea consumului de apă, iar constipația persistă, ea poate fi cosecința unei tumori abdominale maligne, situate în colon sau la nivelul unui ovar.
  1. Răni cutanate. Acestea pot apărea ca urmare a arsurilor ușoare, a accidentelor casnice sau pe zonele de frecare cu diverse articole de îmbrăcăminte sau încălțăminte. Cu un unguent potrivit, trec și se cicatrizează în timp, în funcție de profunzime. Însă dacă acestea persistă și pielea a fost expusă de-a lungul timpul la soare, atunci e momentul pentru o vizită la un dermatolog. Acesta își poate da seama dacă există o suspiciune de leziune malignă și poate recomanda o biopsie.