Medicina actuală nu mai poate fi concepută fără investigații imagistice și fără efectuarea unor analize de laborator extrem de sofisticate. Pe lângă analizele uzuale, markerii tumorali și testele genetice câștigă teren din ce în ce mai mult în rândul celor care vor să-și mențină starea de sănătate și să depisteze în stadiu cât mai incipient boli grave, cu șanse maxime de vindecare. Însă indiferent de cât de sofisticate sunt analizele, rezultatele acestora trebuie interpretate de către medici cu experiență, în contextul medical al fiecărui pacient și ținând cont de verdictul examenelor clinice și al investigațiilor imagistice precum ecografia, mamografia, tomografia, colonoscopia sau rezonanța magnetică. În privința analizelor și testelor de ultimă generație, dar și a importanței testelor uzuale, dr. Ana Maria Ciobanu, medic primar medicină de laborator în cadrul Spitalului Onco Card face câteva recomandări și precizări de care ar trebui să țină cont toți pacienții. Iată care sunt acestea:
“1. Este important ca un pacient să-și facă analizele uzuale, o dată pe an. Nu avem cum să ajungem la o suspiciune de cancer sau de alt diagnostic oncologic până când pacienții nu sunt la zi cu analizele. La noi în țară, nu prea există obișnuința ca oamenii să-și facă analizele anuale. Așa că pledez pentru analizele de bază: dacă începem cu acestea, dacă baza e bine construită, atunci ajungem repede la vârf și vom avea succes în depistarea diverselor afecțiuni grave.
2. E bine ca atunci când o persoană începe să-și facă analizele într-un loc, să continue și să le repete regulat în același loc, ca să poata fi evaluate rezultatele în evoluție. Și limitele analizelor diferă între laboratoare, pentru că se folosesc reactivi diferiți și aparatură diferită. Și unitățile de măsură în care laboratorul dă rezultatele pot fi diferite. În plus, depinde și momentul la care s-a făcut recoltarea pentru anumite analize, valorile pot fi diferite în funcție de momentul zilei când s-a făcut recoltarea.
3. Cancerele sunt asimptomatice în stadiile precoce și de aceea, diagnosticul timpuriu este dificil. Așa că markerii tumorali (aceștia sunt substanțe secretate de tumori sau de alte celule în prezența tumorilor, dar pot crește și din cauza altor condiții și afecțiuni) trebuie tot timpul corelați cu examenul clinic efectuat de către medic și cu celelalte investigații paraclinice cerute de specialist.
4. Testele genetice ne spun că un organism se confruntă cu predispoziția de a face un cancer. Acesta poate să apară sau poate să nu apară. Pentru ca un cancer să apară, trebuie să mai existe niște factori de risc – sex, vârstă, stil de viață etc.
5. În privința screeningului, trebuie să fie un echilibru dacă pacienții vor să-l facă pe cont propriu: până la urmă, oricine poate merge la un laborator și poate solicita diverse analize precum markerii sau testele genetice. Rezultatele pot fi pozitive, dar asta nu înseamnă neapărat cancer, așa că trebuie neapărat interpretate de medici specialiști, în context clinic.”