Medicii oncologi au un mesaj foarte clar, unul care ar trebui să ne convingă pe toți să ne facem anual setul de analize și investigații recomandate: șansele de vindecare a cancerului se dublează dacă acesta este depistat în stadii incipiente. De altfel, medicii Onco Card au elaborat un program de screening, în funcție de vârstă și sex, care include o serie de teste utile care pot pune în evidență o eventuală afecțiune malignă. Dacă există o suspiciune de cancer, pornind de la simptome precum oboseala excesivă, pierderile inexplicabile în greutate, lipsa poftei de mâncare sau febra, medicii pot recomanda o varietate de investigații, în funcție de fiecare caz în parte. Iată care sunt câteva dintre acestea și ce utilitate au!
1.Radiografia toracică. Aceasta este o investigația bazată pe emisia de raze X care face parte programul de screening destinat atât femeilor, cât și bărbaților după 20 de ani. Aceasta se poate face la recomandarea medicului mai ales persoanelor fumătoare, care se confruntă cu o tuse persistentă sau dacă există expectorații cu sânge. Dacă medicii observă leziuni la nivelul plămânilor, investigația poate orienta medicul către alte teste care pot infirma sau confirma diagnosticul de cancer.
2.Tomografia computerizată. Aceasta este o variantă mai sofisticată de investigație cu raze X, fiind vorba despre colectarea de imagini în secțiune din diverse organe și zone din corp despre care se presupune că ar fi afectate de cancer. Tomografiile de ultimă generație se poate face cu substanță de contrast care se injectează în corp, oferind o mai bună vizualizare a zonei investigate. De asemenea, există și variantele 3 D, imaginile fiind culese și analizate de computere tot mai performante. Tomografia computerizată poate fi folosită pentru depistarea tumorilor, a stadiului cancerului, pentru a ghida medicii în efectuarea biopsiei, dar și în aplicarea radioterapiei. În plus, există și varianta mult mai complexă PET-CT, care poate da informații despre metabolismul țesutului tumoral.
3.Colonoscopia virtuală. Această investigație reprezintă o versiune modernă a colonoscopiei clasice, care se recomandă în cazul suspiciunii unui cancer colorectal. Această investigație se poate face după vârsta de 40 de ani, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a evalua starea de sănătate a colonului. Însă poate fi recomandată de medici și dacă o persoană se confruntă cu simptome precum balonarea inexplicabilă, constipația prelungită, scăderea în greutate sau prezența sângelui în materiile facale.
4.Mamografia. Aceasta este principala investigație de screening pentru cancerul mamar și este recomandată tuturor femeilor după vârsta de 40 de ani. Mamografia se face anual, iar dacă medicii suspectează prezența unei leziuni maligne, ei pot face suplimentar puncție biopsie, teste genetice și alte investigații pentru un diagnostic de certitudine.
5.Rezonanța magnetică. Este vorba despre o investigație care se bazează pe un câmp magnetic puternic al unui aparat care oferă imagini în secțiune întocmai precum tomografia, însă fără iradiere. Specialiștii oncologi folosesc rezonanța magnetică pentru a evalua gradul de răspândire a cancerului în corp, pentru a stabili planurile de intervenție chirurgicală sau cel de radioterapie. Rezonanța magnetică se folosește mai ales pentru tumorile cerebrale, cele osoase sau de coloană vertebrală.
Toate aceste investigații, indiferent de cât sunt de performante, în majoritatea cazurilor, trebuie completate de biopsie (recoltarea de țesut din tumoră și evaluarea sa microscopică) pentru a pune un diagnostic de certitudine.