Deși cancerul este la ora actuală o boală care se tratează cu succes, mai ales dacă este depistat la debut, există încă mituri și prejudecăți care fac ca pacienții să ajungă târziu la medic sau să refuze tratamentele oncologice, a căror eficacitate a fost dovedită prin studii. 3 dintre aceste mituri și prejudecăți sunt frecvent întâlnite în practica de zi cu zi și de către oncologul Andreea Pătrulescu, medic șef secție oncologie medicală din cadrul Spitalului Onco Card din Brașov. Specialistul oncolog care tratează anual sute de pacienți avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătatea bolnavilor de cancer amânarea procedurilor medicale și alegerea terapiilor care nu sunt susținute de studii medicale serioase.
“În primul rând, ar fi prejudecata că biopsia duce la apariția mai precoce a metastazelor și că un cancer nu trebuie biopsiat pentru că devine mult mai agresiv. Biopsiile sunt privite în continuare cu suspiciune. Secrede că dacă se biopsiazăo tumoră, aceasta “se împrăștie”, adică metastazează. O tumoră nebiopsiată nu poate fi tratată, iar o tumoră care nu este tratată sigur va metastaza. Din păcate, am auzit și cadre medicale care cred lucrul acesta și multe alte persoane educate. Dacă în cabinetul meu ajunge un pacient fără biopsie, ca oncolog, îi spun că nu pot trata o tumoră dacă nu știu ce tip de tumoră este. Termenul “cancer” nu este suficient. În funcție de subtipul histologic sunt sute de cancere, care se tratează diferit”,afirmă medicul specialist oncolog Andreea Pătrulescu.
O altă prejudecată pe care medicul o constată frecvent în rândul pacienților este că tratamentele naturiste sunt mai eficace decât radioterapia, chimioterapia și chirurgia.
“Dacă e să fim sinceri tratamentele alternative nu sunt chiar atât de “naturale”. Și cu cât plantele sunt mai exotice, cu atât se crede mai mult în ele. E destul de greu să lupți cu aceste prejudecăți. Încerc să le spun pacienților că tratamentele oncologice care includ radioterapia, chimioterapia și chirurgiasunt singurele eficiente. Cancerul este o boală agresivă pe care trebuie să o tratăm agresiv. De obicei, când ajung la oncolog, sunt deja hotărâți să facă chimioterapie, dar există și pacienți care au încercat multe alte tratamente înainte de a veni la noi. Poate că tratamentele naturiste ajută, poate că sunt eficiente, dar nu există în literatura medicală date solide care să le dovedească eficacitatea. Nu sunt studiate și de multe ori, se asociază cu efecte adverse care pot să fie severe: insuficiență hepatică, insuficiență renală. Cercetătorii americani de la MSKCC nu au găsit beneficii aduse de unele terapii alternative, ba chiar par a fi detrimentale. O cercetare publicată pe Medscape a arătat că tratamentele naturiste scad supraviețuirea pacienților cu cancer. Nici nu știți câți pacienți tineri ne mor sub ochi din cauză că aleg această cale de tratament, cea naturistă”,avertizează specialistul oncolog din cadrul Spitalului Onco Card Brașov.
În al treilea, dar nu în ultimul rând, multe persoane care primesc diagnosticul de cancer sunt tentate să adopte diete restrictive, să elimine anumite alimente, în speranța că aceste obiceiuri noi vor schimba în bine cursul bolii. Medicii spun că unele schimbări în dietă sunt binevenite, însă aceasta trebuie să conțină toți nutrienții de calitate din legume, fructe, cereale, carne slabă, pește și lactate fermentate.
“Dieta este importantă, dar trebuie să fie echilibrată. Eu le spun pacienților că un cancer nu crește de la carne, nu crește de la zahăr și nu se reduce de la bicarbonat”,concluzionează medicul Andreea Pătrulescu.