O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

11 lucruri importante despre HPV, virus care provoacă diverse tipuri de cancer

Virusul HPV este unul din cele mai răspândite virusuri din lume, care afectează cel mai frecvent organele sferei genitale, atât la femei cât și la bărbați. Majoritatea  populației contactează cel puțin un tip de virus HPV de-a lungul vieții. Iată câteva lucruri pe care oricine ar trebui să le știe despre acest virus.

  1. HPV reprezintă un grup de virusuri (peste 150), unele mai puțin periculoase, care pot duce la apariția nevilor sau papiloamelor, iar altele care – în anumite condiții, în timp – pot duce la dezvoltarea cancerului.
  2. Cel mai frecvent infecția HPV se transmite pe cale sexuala – vaginală, anală sau orală.
  3. O persoană se poate infecta cu HPV nu doar ca urmare a contactului sexual cu penetrare, virusul poate ajunge în organism și prin contact intim, direct cu pielea unei persoane infectate, dar în aceste situații cel mai frecvent duce la apariția verucilor și condiloamelor.
  4. Marea majoritate a infecțiilor cu HPV nu dau simptome și trec fără niciun tratament, unele în câteva luni, altele în ani de zile.
  5. Printre tulpinile de HPV, există unele mai agresive, care în timp se pot transforma în cancer, acestea fiind localizate la nivelul colului uterin, vulvei, vaginului, penisului, anusului și cavitate orala.
  6. Conform estimărilor, HPV este responsabil pentru apariția a 90 % dintre cancerele cervicale și anale, 70% din cele vaginale și vulvare și 60% din cele peniene.
  7. Cel mai frecvent tip de cancer provocat de HPV este cel de col uterin, tulpinile 16 și 18 fiind cel mai des implicate.
  8. Pentru că nu dă simptome în stadii incipiente, infecția cu tulpinile HPV oncogene localizată la nivelul colului uterin poate trece neobservată. De aceea specialiștii recomandă testarea Babeș Papanicolau care pune în evidență potențiale modificări la nivelul colului uterin. Pentru a evidenția și trata orice leziune înainte ca aceasta să se malignizeze, testarea trebuie făcută începând de la varsta de 25 de ani și în anumite situații se poate stopa la 65 de ani.
  9. După vârsta de 30 de ani, medicii pot recomanda, alături de testul Babeș- Papanicolau, o analiză – HPV DNA – care poate depista tipul de tulpină HPV care a produs infectarea.
  10. Studiile au demonstrat că infecția HPV, alături de consumul de alcool și fumat, poate fi factor de risc pentru apariția cancerelor orofaringiene.
  11. Vaccinul împotriva HPV poate preveni infectarea, însă nu acoperă toate tulpinile (deși tulpinile care sunt implicate cel mai frecvent în dezvoltarea cancerului), de aceea vizita la ginecolog și testarea Babeș Papanicolau trebuie făcute periodic. Specialiștii americani recomandă efectuarea vaccinului la adolescenți si adulți tineri, începând de la 11-12 ani până la 26 de ani. În România vârsta de vaccinare este de 11-12 ani.