O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

cancer de san

10 lucruri esențiale pe care femeile trebuie să le știe despre cancerul de sân

Pentru orice femeie, sânii înseamnă frumusețe, senzualitate, feminitate, legătura profundă cu bebelușii, dar și multă, multă grijă și îngrijorare în momentul în care se confruntă cu un disconfort sau o durere localizate în zona mamară. Pentru majoritatea, sunt simptome trecătoare, care, totuși, nu trebuie trecute cu vederea. Însă pentru câteva mii de românce care anual fac cancer de sân, acestea sunt începutul unui demers medical presărat cu investigații, terapii, intervenții chirurgicale și recuperare care, dacă sunt făcute din timp, de către specialiști cu experiență, pot duce la vindecare pe termen lung. De aceea, trecem în revistă câteva lucruri esențiale despre sâni și cancerul mamar pentru ca boala să nu mai fie un tabu, cu consecințele de rigoare extrem de grave.

  1. Orice femeie ar trebuie să fie atentă la starea de sănătate a sânilor ei. Experții americani recomandă ca autopalparea să se facă începând cu vârsta de 20 de ani, iar orice nodul, secreție anormală sau pată de pe pielea din zona mamară trebuie semnalate medicului. Autoexaminarea ar trebui făcută la 3-5 zile de la terminarea ciclului menstrual, pentru că această perioadă din lună poate modifica temporar aspectul și consistența glandei mamare.
  2. Controlul anual al sânilor ar trebui să facă parte din rutina de menținere a sănătății și prevenire a îmbolnăvirilor grave. În plus, specialiștii recomandă investigații precum ecografia și mamografia în funcție de vârstă. Medicii spitalului Onco Card recomandă tuturor femeilor din România să includă în investigațiile pe care le fac regulat și pe cele destinate sănătății sânilor: astfel, examinarea și ecografia sânilor trebuie făcute între 20 și 50 de ani, iar mamografia se recomandă după vârsta de 40 de ani.
  3.  Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei și al doilea ca număr de cazuri din totalul de boli maligne la nivel mondial. Se estimează că una din 8 femei ar putea face cancer mamar de-a lungul vieții, dar, din fericire, acesta este printre cancerele cu cel mai mare potențial de vindecare dacă este depistat la timp.
  4.  Tumorile maligne mamare apar ca urmare a acumulării de celule anormale în țesutul mamar: deși în mod normal, celulele corpului uman se nasc, trăiesc și mor și sunt înlocuite de unele noi, există momente când mecanismul acesta normal este perturbat, celulele nu mai mor, se acumulează în țesuturi și astfel apar tumorile care împiedică funcționarea anormală a organelor și sistemelor. Unele pot migra și pot forma la distanță metastaze, în alte zone ale corpului. Cancerul mamar poate fi de mai multe feluri: carcinom ductal in situ, carcinom lobular in situ, carcinom ductal invaziv și carcinom lobular invaziv.
  5. Nu toate tumorile care apar la nivelul sânilor sunt cancere. Există și formațiuni precum chisturile, fibroadenomul, hiperplazia sau papilomul intraductal care sunt benigne, dar trebuie monitorizate și tratate cu aceeași grijă de către paciente și medici.
  6. Multe dintre cazurile de cancer nu au o cauză clară a apariției. Însă există și situații care cresc riscul de cancer mamar, iar dintre acestea specialiștii în tratarea cancerului de sân din spitalul Onco Card menționează vârsta (peste 70 la sută dintre cazuri apar după 50 de ani), prima menstruație mai devreme de 11 ani, menopauza tardivă după 55 de ani, prima naștere după 30 de ani, terapiile cu hormoni de substituție, obezitatea, consulmul de alcool, leziunile premaligne, mutațiile genetice și densitatea crescută a glandei mamare.
  7. Extrem de atente la sănătatea sânilor trebuie să fie femeile care au avut rude gradul 1 cu cancer mamar. Riscul este cu atât mai mare cu cât mama, sora sau fiica au avut cancer mamar înainte de menopauză sau dacă au avut la ambii sâni. De asemenea, femeile care moștenesc genele BRCA1 și BRCA2 au un risc mai mare de a face un cancer de sân, aproximativ 10 la sută din numărul cazurilor fiind ereditare.
  8. Cancerul de sân se poate vindeca, iar speranța de viață depășeste cu mult 5 ani dacă boala este depistată la timp. La ora actuală, chirurgia, radioterapia, chimioterapia și terapia hormonală oferă femeilor posibilitatea de a accesa cea mai potrivită terapie, în funcție de caz..
  9. Orice femeie diagnosticată cu cancer de sân ar trebui să solicite medicului informații precise despre tratamente, posibilele efecte adverse, dieta și activitatea fizică de pe parcursul tratamentului, căderea părului după chimioterapie, menopauză precoce și infertilitate.
  10. Deși cancerul de sân presupune în multe cazuri mastectomie, uneori bilaterală, pacientele trebuie să știe că pot beneficia de reconstrucție cu proteze mamare, ceea ce le redă încrederea de sine și reduce riscul de depresie.