Deși nu sunt la fel de frecvente precum alte tipuri de cancer, tumorile maligne care afectează scheletul și părțile moi pot pune probleme serioase atât pacienților, care sunt de multe ori copii, cât și medicilor care trebuie să aplice diverse terapii. Dezvoltarea anormală a celulelor de la nivelulul oaselor, cartilagiilor, ligamentelor și a altor țesuturi noi poate da simptome extrem de neplăcute și poate face dificilă misiunea medicilor. Însă dacă diagnosticul este pus în stadiu incipient și specialiștii intervin la timp, șansele de supraviețuire pe termen lung pot crește. Vă oferim câteva informații extrem de utile despre tumorile osoase care reprezintă o adevărată provocare pentru ortopezi, chirurgi și oncologi deopotrivă!
1.Tumorile osoase pot fi atât primare (cancerul debutează la nivelul osului sau al țesuturilor moi) sau secundare altor cancere (afecțiunile maligne de la sân, prostată sau plămâni dau deseori metastaze osoase).
2.În funcție de zona unde debutează cancerul, medicii diagnostichează mai multe tipuri de tumori: osteosarcom (apare în țesutul osos), condrosarcom (apare în cartilagii), histiocitom (apare în ligamente și alte țesuturi moi) și cordom (apare la baza coloanei vertebrale).
3.Durerile, inflamațiile puternice, febra, transpirația excesivă sau problemele de mobilitate pot semnala un cancer osos. Însă de multe ori, afecțiunile maligne osoase sunt depistate întâmplător la o radiografie de rutină.
4.Traumele și accidentările de tot felul nu sunt responsabile pentru instalarea cancerelor osoase. Însă o dată declanșat procesul malign, acesta fragilizează țesutul osos, ceea ce expune pacienții la riscul de fractură.
5.Cauzele cancerului osos nu sunt pe deplin cunoscute, dar literatura de specialitate menționează factorul ereditar, radioterapia pentru alte tipuri de cancer și unele medicamente oncologice drept factori de risc.
6.Dintre tipurile de cancer menționate, osteosarcomul se instalează mai ales la genunchi și în zona brațelor. Acesta afectează mai ales adolescenții, adulții tineri, dar și persoanele diagnosticate cu boala Paget, o altă afecțiune osoasă. Mai există sarcomul de tip Ewing care se localizează la picioare, brațe, coaste și pelvis și care apare între vârstele de 5 și 20 de ani. În ceea ce privește condrosarcomul, acest tip de cancer debutează în cartilagii, afectează adulții cu vârstele între 40 și 70 de ani și se diagnostichează la umăr, picior, braț și șold.
7.Orice pacient diagnosticat cu o afecțiune malignă osoasă ar trebui să solicite medicului oncolog informații despre tipul de cancer, stadiul bolii, despre răspândirea acestuia (dacă există sau nu metastaze), despre tipurile de terapii disponibile, ce efecte adverse pot avea acestea, care este riscul de recidivă, dar și care sunt șansele de supraviețuire pe termen lung.
8.Pentru a diagostica un cancer osos, specialiștii recomandă o evaluare medicală, din care nu lipsesc un consult general, teste de sânge, investigații imagistice precum radiografia, tomografia, rezonanța magnetică, scintigrafia osoasă și PET-CT (o analiză imagistică de mare complexitate a tumorii) și biopsia.
9.Dintre opțiunile de tratament, specialiștii oncologi menționează chirurgia (aceasta merge de la îndepărtarea țesutului osos cu protezarea metalică până la amputarea membrului afectat), chimioterapia (înainte sau după operație) și radioterapia (folosită înainte de intervenția chirurgicală sau după aceasta.
10.La ora actuală, succesul în terapia cancerului este dat și de abordarea bolii de către o echipă complexă de specialiști. Așa că orice pacient ar trebui să caute soluții pentru tipul său de boală și stadiul său în centrele care pot oferi servicii integrate de oncologie, chiururgie, radioterapie și analize de laborator.